Тунджa,снимки от всички села на Община Тунджа
ОБЩИНА ТУНДЖА

Село Бояджик

Сподели
361242_Buy More, Save More: 15% off $100, 20% off $200, 25% off $300 (exp 4/30)
География 

Село Бояджик е разположено в Тракийското поле,северно от Свети Илийските възвишения,на 19 км на запад от Ямбол и на 27 км на изток от Нова Загора. Почвата в землището е разнообразна с хълмист терен–чернозем, сиви и горски почви и на места червенак. Климатът е умерен с леко черноморско влияние. Въздухът сега е чист, защото много от източниците на запрашаемостта са отстранени. Шосето и улиците са асфалтирани, няма ги харманите в дворовете, които вдигат облаци от прах през юли и август. Температурите на въздуха през четирите сезона са нормални. На територията на землището има доказани запаси от железни руди. През селото минава шосе,което свързва Ямбол с Нова Загора.

История 

Едно от най-масовите кланета по време на турското робство е "Бояджишкото клане" от 1876 година. По жестокост то се нарежда на второ място веднага след Баташкото клане. [1]Известно е с кървавото си хоро. В съседното село Болярско били укрити, но издадени и открити около 50 младежи. Всички били отведени в местността Рачерски мост. Пашата обявил, че ако му изиграят хубаво българско хоро,ще ги пощади. А това всъщност е отмъщението за побоя,който нанесъл на него и приятелите му Кольо Попов с другарите си, с които всяка вечер вземали обратно отвлеченото и откраднотото от българите през деня. С надежда да се спасят, младите се съгласяват да играят. Музиката засвирва, и младежите започват да играят сватбено хоро. Шефкет паша наблюдава самодоволно,но яростта у него надделява и той дал знак. Екнал залп почти всички паднали покосени,останал само един тежко ранен, но Садък ефенди го доубил.Така прекъснал животът на неживелите го още 35 младежи от Бояджик–жертва на турските поробители.

Съществува и друга, по-разпространена версия за Бояджишкото клане и в частност кървавото хоро. Откривайки младежите, скрили се в с. Болярско, пашата заповядал те да се състезават до близко намиращата се гориста местност, като първенците ще бъдат пощадени. Младежите се затичали с всички сили, но щом навлезли изтощени сред дъветата, там ги пресрещнали десетки турски войници, които незабавно ги изтребили до един. Узнавайки за случилото се, жителите на село Бояджик усетили наближаващата опасност. Веднага били събрани всички млади моми и девойки и затрупани със слама в коритото река Калница. Нахлувайки в Бояджик обаче, турците узнали за тях и подпалили сламата, с която били покрити. Опитвайки се да избяга от огъня, на нито една жена не е било позволено да излезе и така всички изгорели живи. Същевременно бременните, болните, старците и децата са опитали за избягат в посока местността "Калето", където по онова време е имало църква, в която е можело да се скрият. Уви, турска потеря е успяла да ги открие като ги е изклала до крак. Из селото все още се носят легенди, че бебетата са били изтръгвани от утробите на бременните и забивани на кол пред очите на умиращите им майки. Всички, останали в селото били заставени да играят хоро на една поляна. Зад тях стоели турците с пословутите си ятагани, които сечали главите на играещите и не позволявали никой да се пусне от хорото. Така на последните съсечени се нлагало да играят върху мъртвите тела на свои близки роднини и съселяни. Днес на мястото, на което се предполагало, че е изиграно Кървавото хоро има построена градина с паметник. В местността Калето църквата е възстановена и ежегодно се превежда събора на селото на 6ти май - Гергьовден.

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Бояджик е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[2]

Културни и природни забележителности

Местността Калето, която се намира на няколко километра от селото. Там има и малък параклис, в който според легендите също е имало клане. След като е бил разрушен изцяло, на един чорбаджия от селото му се присънва сън да изгради на точно това място нов параклис. Така и става. Днес съборът на село Бояджик се провежда именно в тази местност, като в парклиса се изнася литургия.

В края на 2002 г. в Ямбол се учреди инициативен комитет за изграждане паметник на Джон Атанасов в с.Бояджик по повод 100 години от рождението му. Същият бе оглавен от областния управител.В момента паметника се намира в центъра на селото.

Редовни събития 
  • Народен събор на 6 май.Днес съборът на село Бояджик се провежда в местността Калето , като в парклиса там се изнася литургия.На центъра на самото село се събират всички жители ,играе се хоро , изнася се програма ,а наоколо има много сергии с джунджурии, играчки за децата и неща за хапване.
Личности 
  • Бояджик е родното място на Иван Атанасов (1876 г.),който заминава за Америка през 1889 г..Завършва Колгейтския университет(1900) и се жени за французойката Айва Парди, с която имат 9 деца. Из между тях е и Джон Атанасов, признат през 1973г от съда в Минеаполис, Минесота за притежател на основния патент на компютъра.
Други 

В Бояджик има боксов клуб наречен "Априлец", с треньори Димитър и Тодор Мутафови, който не спира да изненадва страната с класните си състезатели и добрите си постижения.Големи успехи СК „Априлец“ завоюва през 2002 е 2003 г. През 2003 г. „Априлец“ участва във всички държавни първенства по бокс за момчета–кадети,юноши,младежи и жени и завоюва 3 златни,6 сребърни и 11 бронзови медала. Футболния клуб "Бояджик 2004", се представя силно в областната група. Най-високото му класиране е 2-ро място през сезон 2006-2007. В селото има и друга забележителност, намираща се местността Калето. Там са открити останки от крепост, вероятно, база на римски охранителен легион. От 2011 г. селото има и втори футболен отбор - ФК Ураган. Той е съставен от млади състезатели и е изключително перспективен.

361242_Buy More, Save More: 15% off $100, 20% off $200, 25% off $300 (exp 4/30)
Бояджик
Бояджик
42.4° с. ш. 26.3° и. д. (G)
Координати42.4° с. ш. 26.3° и. д. (G) ()
Общи данни
Население1 394 (ГРАО, 2010-12-15)*
Землище48,47 km²
Надм. височина152 m
Пощ. код8640
Тел. код04793
МПС кодУ (Я)
ЕКАТТЕ5952
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЯмбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)
Кметство
   - кмет
Бояджик
Елена Маджарова
(БСП)
Изпрати
село Бояджик
361242_Buy More, Save More: 15% off $100, 20% off $200, 25% off $300 (exp 4/30)
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.