Тунджa,снимки от всички села на Община Тунджа
ОБЩИНА ТУНДЖА

село Генерал Тошево

361242_Buy More, Save More: 15% off $100, 20% off $200, 25% off $300 (exp 4/30)
Прогноза за времето в Генерал тошево
Сподели
География 

Красививото село Генерал Тошево се намира в подножието на Манастирските възвишения.село Генерал Тошево Заобиколено е от живописни местности - ПиргуляСкаличанска гора (Скаличанската курия),Три рекиАговата гора (Агувата курия) и други. Язовир "Генерал Тошево" в момента не функционира. Традиционни посеви за местността са овощни дърветажитни и маслодайни култури и лозя. Няколко семейства отглеждат пчели.

История 

Село Генерал Тошево е разположено в полите на Манастирските възвишения. Намира се на 45км. югозападно от град Ямбол.

В официални документи за пръв път селото се споменава с наименованието Талашманлий от видния турски пътешественик Евлия Челеби в книгата му "Пътепис", който преминава през нашите земи през 1511 г. През това време селота се намирало в местността "Долни юртове", което е било на пътя свързващ градовете Русе- Търново- Одрин- Цариград. Поради постоянни нападения от страна на турската еничароспахийска войска, населението се изселва и селото се премества източно в подножието на " Манастирските възвишения", където през 1700-1720 г. се основава новото с. Талашманлий - Съветниково, същото се намира и да настоящия момент. След 1934 г. се преименува в Генерал Тошево.

През 1848 г. е завършено изграждането църквата "Св. Архангел Михаил", която е съхранена и до днес. През 1811 е открито първото училище, където се обучават предимно момчета. През 1835 в селото е донесен екземпляр от "Рибния буквар" на д-р Петър Берон. За пръв път децата се обучават на български език с български учебник.През 80-те години на XIX в. се открива Талашманлийската прогимназия, която била единствената българска прогимназия в цялата Каваклийска околия. Тук са учили децата от Камена река, Светлина, Градец, Меден кладенец, Савино, Скалица, Овчи кладенец, Синапово, Кяжево, Пчела, Миладиновци, Крумово, Тенево, Орлов дол, Доброселец, Орешник, Тополовград и др.Външните ученици били настанени в пансион, за което били използвани няколко черковни стаи, които били построени близо до училището.

В периода на развитие на българското село се изпитва необходимост от изграждането на места, където населението ще може да провежда срещи, беседи, да съхрани своето духовно и културно наследство, завещано от предците му. Възниква идеята на 26.12.1905 г. се създава читалище "Развитие", което и днес е средище за запазване и развитие на българската култура и традиции. Библиотечния фонд разполага с над 8 000 тома литература. В момента към читалището функционира женска певческа група. Успехите на самодейните състави са достойно оценени през изминалите години, те имат спечелени много награди и отличия при изявите си в общински и национални прегледи и фестивали на българското народно творчество в Ямбол, Генерал Инзово, Бакаджик, Рожен, Копривщица, Петрова нива и др.

Религии 

Източно-православно християнство

Обществени институции В селото се намира малък музей, в който са изложени украшения, съдове, носии, картини и снимки от живота в селото преди десетки години.Читалищ

Читалище "Развитие" с библиотека, киносалон, фитнес зала, музей.

Културни и природни забележителности 

Местност Пиргуля. При изгрев слънце и при ясно време от връх "Градище" (местните го наричат Калето) се разгръщат незабравими изгледи от местността.на самия връх има руини от римска крепост, просъществувала и по време на първото и второ българско царство до завземането и от османските турци.имала е важно стратегическо разположение. Крепостта се нарича " Пиргуля " което произхожда от гръцката дума " Пиргос "- крепост,кула. В района на крепостта е отрито съкровище от византииски сребърни монети от ранното средновековие

361242_Buy More, Save More: 15% off $100, 20% off $200, 25% off $300 (exp 4/30)
42.217° с. ш. 26.3° и. д. (G)
Координати42.217° с. ш. 26.3° и. д. (G) ()
Общи данни
Население362 (ГРАО, 2010-12-15)*
Землище41,235 km²
Надм. височина326 m
Пощ. код8625
Тел. код04796
МПС кодУ (Я)
ЕКАТТЕ14725
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЯмбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)
Изпрати
361242_Buy More, Save More: 15% off $100, 20% off $200, 25% off $300 (exp 4/30)
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.