Тунджa,снимки от всички села на Община Тунджа
ОБЩИНА ТУНДЖА

село Кабиле

361242_Buy More, Save More: 15% off $100, 20% off $200, 25% off $300 (exp 4/30)
Прогноза за времето в Кабиле
Сподели

Кабиле е село в Югоизточна България. То се намира в община ТунджаОбласт Ямбол.


Село Кабиле отстои на 7 км северозападно от гр.
 Ямбол. На 1,5 км северно от селото се намира последното възвишение на планината Средна гора  Зайчи връх (Таушан тепе)
.География

През Кабиле минава пътят от Ямбол за село Желю Войвода (община Сливен) и от гр. Ямболза село Дражево.

На няколкостотин метра от Кабиле в северна посока минава бъдещото трасе на автомагистрала Тракия.

Транспортни връзки 

Редовни автобуси от автогарата в Ямбол — по линиите Ямбол-Кабиле или Ямбол-Кабиле-Дражево-Хаджи Димитрово.

История 

Историята на Кабиле е свързана с тракийския град Кабиле, който е част от Стоте национални туристически обекта.

Кабиле е най-значимият и най-голям тракийски античен град. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки са експонирани в археологическия музей в самия град.

Градът е основан в края на 2-рото хилядолетие пр.Хр.

През 341 г. пр.Хр. е превзет от Филип II Македонски.

Християнството е прието тук още през 4 век. Кабиле е бил епископски център. Разрушен окончателно през 6 век от аварите. През 7-9 век продължава да живее население от смесен трако-славянски произход През 10-14 век върху развалините му е съществувалобългарско селище.

Днешното село Кабиле е основано 1861 г. от жителите на селата, съставящи сегашното село Желю Войвода, които масово се преселват в Кабиле, бягайки от своеволията на местните турски управници.

По турско време Кабиле се е наричало Таушантепе, по името на близкото възвишение. След освобождението получава името Изворпоради намиращия се в центъра на селото извор, от който древният град се е снабдявал с вода.

Името Кабиле получава през 50-те години.

Религии 

100% християнско население.

Има две църкви — едната е православна при девическия манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, а другата е протестантска(Евангелска-петдесятна).

Манастирът от година на година привлича все повече поклонници. Тук се съхраняват мощи на руски и йерусалимски светци, както и свидетелства на десетки хора, получили изцеление от чудодейната лековита вода на аязмото в манастира. Храмовият празник е на 8 септември — Рождество на Пресвета Богородица. Няколко години поред Сливенският митрополит Иоаникий идва на този ден да отслужи празничната литургия. Манастирът разполага с 50 места за преспиване, много от стаите са обновени и добре обзаведени.

Обществени институции 

Кметът на с.Кабиле Георги Динев е от ПП,,ГЕРБ"

  • Читалище „Напредък“ с библиотека
  • Основно училище „Хр. Смирненски“Закрито през 2008 г.
  • Детска градина
  • Пощенска станция
  • Интернет зали
Културни и природни забележителности 

На 1,5 км северно от центъра на с. Кабиле, в подножието на Зайчи връх, се намира националният археологически резерват Кабиле, в който се намират развалините на едноименния древен тракийски град, както и модерен археологически музей. Екскурзовод може да се наеме от Историческия музей — Ямбол по всяко време, а през лятото може и на място (ако има археологическа експедиция).

На върха Зайчи връх се намира тракийско скално светилище на богинята Кибела. Изкачването дотам отнема около 30 минути. Оттам се открива гледка към източната част на Горнотракийската низина.

На 1 км южно от Кабиле се намира женският манастир с аязмо „Успение на Св. Богородица“. Манастирът е основан през 1928 г. около извор (аязмо) с вода, за която се смята, че е лековита (използва се и до днес). Има исторически данни, че манастирът е много по-стар. Като женски манастир, обителта е съществувала до падането на България под турско робство. Свети Патриарх Евтимий минал през манастира на път към своето заточение в Бачковския манастир.

В центъра на Кабиле се намира селската чешма, която има доста модерен вид. До нея има изградена детска площадка и кът за отдих. Чешмата е ремонтирана с пари от "царските" проекти, като с подобно финансиране са изградени детската площадка и въстановеното парково осветление.

Наблизо (на около 1 км източно от Кабиле) се намира местността Ормана — гора с обособен в нея парк с люлки и пързалки за децата. Често се посещава за пикници.

Редовни събития 


Към читалището има още и танцова, коледарска, певческа и детска фолклорни групи, които са носители на много национални и международни награди.Всяка година през месец февруари в Кабиле се провежда кукерски празник (т.нар. Кукеровден). Кукерската група от Кабиле с ръководител Димитър Райчев е лауреат на национални и международни награди от Полша, Франция ,Унгария ,Турция ,Гърция и Чехия, а от България — от Перник, В. Търново, Копривщица, Рожен, Блатец, Камен, Левски, Климент, Сушица, Царево. През 2007 г. групата печели награди в Разлог, Елхово и специалната награда на Община Тунджа в Ямбол.През 2012 печели наградата на община Ямбол и златен медал от Перник.

На 15 август (Успение на Света Богородица) се провежда събор в района на едноименния манастир. През 2007 г. на 08 септември е възстановен празникът на с. Кабиле от кмета на селото Г.Динев с помощта на завърналите се от Ирак войници от село Кабиле .От 2010 г. празника по предложение на жителите на селото ще се провежда на 21 септември , така както е било години на ред.


Икономика 

По-голямата част от населението на Кабиле работи в гр. Ямбол. В Кабиле e построен уютен хотел, в центъра се издига новопостроена сладкарска къща, а в началото на селото млади предприемачи изградиха модерна конна база с цел развитие, популяризиране и възраждане на традициите на конния спорт в тази част на България.Пред започване е строеж на индийски ресторант и нов хотел.Има идея след закриване на училището сградата на същото да се превърне в голям културен център ката бъде преместено читалището бъде изградена зала за концерти и бъде направена изложбена зала за скулпторите на г-н Иван Колев и други известни ямболии.В Кабиле ще бъде изграден изграден и част от индустриалния парк Тунджа.Предстои изграждането на модерен Спа център,школи по йога,та е бо и пилатес.По-голямата част от къщите ще бъдат модернизирани с цел развитието на селския туризъм и популяризирането на селището в България и по света.Предстои издаването на DVD,което да представя историята на древното тракийско селище,на забележителностите направени в по-късен етап,както и на представянето на състава по народни танци и кукерският състав.В проект е и асфалтирането на пътя Ямбол-Кабиле,както и благоустройство на централната част на селището и модернизация на сградата на кметството.Новата модерна аптека ще бъде приоритет на селището следващата година.

42.533° с. ш. 26.483° и. д. (G)
Координати42.533° с. ш. 26.483° и. д. (G) ()
Общи данни
Население926 (ГРАО, 2010-12-15)*
Землище14,618 km²
Надм. височина129 m
Пощ. код8629
Тел. код04712
МПС кодУ (Я)
ЕКАТТЕ35028
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЯмбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)
Кметство
   - кмет
Кабиле
Георги Динев
(ГЕРБ)
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.