Тунджa,снимки от всички села на Община Тунджа
ОБЩИНА ТУНДЖА

село Каравелово

361242_Buy More, Save More: 15% off $100, 20% off $200, 25% off $300 (exp 4/30)
Сподели

Каравелово е село в Югоизточна България. То се намира в община ТунджаОбласт Ямбол.Селото е разположено на полегат склон с южно изложение на 2 км от речното корито наТунджа.До него е стига по пътя Ямбол - Елхово, след отбивка на 22-рия км от гр. Ямбол. През селото минава удобен пряк път за морето.За по-малко от час (90 км) сте в Бургас по добре поддържан път.География

История 

Старото име на селището е "Бейкьой" по името на местния турски бей предиОсвобождението. Тези земи са населени още през античността. При направени археологически разкопки през 70-те и 80-те години на 20 век в региона на селото са откритикерамични съдове, монети, каменни пластики и култови съоръжения, които носят белезите на тракийската култура. Липсата на средства прекъсва изследователската дейност.

Религии 

Населението изповядва православно християнство. По инициатива на кметицата на селото е ремонтирана и отворена за църковна служба църквата "Св.св.Кирил и Методий", която дълги години пустее и се руши.


Културни и природни забележителности 

Долината на река Тунджа, която е на 2 км от селото в западна посока е покрита с лонгозни гори.Пролетните заблатявания на част от селските имоти са често явление.Тук се среща блатното кокиче,рядък и защитен растителен вид с доказани лечебни качества.

Покрай южния край на селото минава безименна река, приток на р.Тунджа, богата на риба. На хълма северно от селото, на склон с южно изложение са селските лозови масиви. Тук всяко домакинство има лозе.От местните винени сортове се произвеждат вино и ракия в признати вкусови качества. Гроздоберът преминава ритуално с много смях и веселие по стар тракийски обичай. Ритуално е и "мачкането" на гроздето и варенето на ракията на селския казан. Регионът е богат на разнообразен дивеч.Местната ловна дружинка е многобройна и с традиции. Много ловци от Ямбол предпочитат да ловуват тук. Най-често се отстрелват яребици, пъдпъдъци, кеклик, диви патици, фазани, зайци. Паркът в селото е добре подържан и красиво залесен с декоративни храсти и дървета.

Редовни събития 

Селският събор се провежда всяка пролет на 24 май и събира много гости от региона и страната. Народни оркестри и певци веселят гостите до късно в нощта срещу 24 май. Вият се кръшни хора, срещат се роднини и стари приятели,които не са се виждали от години. А в следобеда на празничния ден "мазните" борби с международно участие събират екзалтирана публика, вече убедена във вкусовите качества на местните винопроизводители.

361242_Buy More, Save More: 15% off $100, 20% off $200, 25% off $300 (exp 4/30)
42.3° с. ш. 26.633° и. д. (G)
Координати42.3° с. ш. 26.633° и. д. (G) ()
Общи данни
Население432 (ГРАО, 2010-12-15)*
Землище29,83 km²
Надм. височина? m
Пощ. код8647
Тел. код04775
МПС кодУ (Я)
ЕКАТТЕ36200
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЯмбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.