Тунджa,снимки от всички села на Община Тунджа
ОБЩИНА ТУНДЖА

село Победа

Сподели

Победа е село в Югоизточна България. То се намира в община ТунджаОбласт Ямбол.География 

Намира се на юг от възвишението "Бакаджиците" и на 14 км източно от гр. Ямбол.

История 

Старото име на селото е Мансърли. Така е било наречено на името на турския "паша мансър паша ", който го е притежавал. В началото на 20 век е преименувано на Победа.


До 1934 година селото е носило името Мансърли и същата година със Заповед на МС № 282 е преименувано в село Победа. Селото се намира в югоизточната част на страната, в южните пазви на хайдушкия Бакаджик, на разстояние 14 км от град Ямбол но преди да се засели на сегашното си място селото се е намирало 4-5 км. по надолу на юг в местността БЯЛАТА ЧЕШМА но поради разрастване се заселва на сегашното си място което според преданията е било старо турско гробище . Земята на село Победа е 33 444 дка, от които 1 145 дка са в регулационния план - чертите на селото, от тях 3 000 дка са лозови насъждения. От старо време поминък на населението са били земеделието и животновъдството. Гордост на селото е била кравефермата, която през 1987 година е национален първенец за получени най-високи добиви в млеконадоя. Кравефермата е наброявала 750 броя крави. А овцефермата на селото е била една от най-добрите в окръга. През този период са отглеждани 10 000 броя овце. Важно място в живота на кооператорите на Победа е било зърнопроизводството. За получени рекордни добиви звеноводката Донка Панайотова е удостоена с високото правителствено отличие – “Герой на социалистическия труд”. През 1985 година в селото е построен дом за деца – сираци от предучилищна възраст – “Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи”.


Основите на читалищното дело са поставени през 1931 година. По-късно през годините 1956-1959 година е построена новата читалищна сграда, която е на два етажа и разполага с 250 местен салон, библиотека, читалня и зали за занимания. Действащи колективи към читалището са: битов женски хор, фолклорен танцов състав, фолклорна певческа група, състав “Кукери”, лазарска група, коледарска група и група за естрадни танци. Многобройни са индивидуалните певци и инструменталисти от шест до осемдесет годишна възраст. Колективите са носители на отличия от престижни международни и национални прояви. Една от най-престижните награди е през 1993 година “Златна огърлица” от град Дижон-Франция от международен фолклорен фестивал. Читалищната библиотека към момента разполага с 8 500 тома литература. В сградата на читалището през 2001 г. се създадоха “Клуб на пенсионера” и клуб на “Съюз на демократичните жени”.

Основното училище на селото е построено през 1935 година. През 1966 година е завършена новата постройка с която общия брой на класните стаи става 16. Тогава в училището се обучават 350 деца от селото. Училището е било водоснабдено, разполагало е с училищен стол и богата учебно-техническа база. През 2005 г. същото е закрито.


Здравеопазването на населението се осъществява от екип, който разполага с необходима апаратура. На територията на селото има единадесет търговски обекта, като осем от тях са хранителни магазини и три младежки заведения. Има изградени транспортни връзки до областния център.

За подобряване облика на селото през последните години е извършено следното: През 1975 година селото е изцяло водоснабдено. Има частична канализация. Около 95% от улиците са асфалтирани. Селото разполага с 400 постове АТЦ централа. По-голямата част е снабдена с улично осветление. Отремонтирани са пет селски чешми. През 2001 година придобивка за селото е и кабелната телевизия. Разкрита е аптека, която обслужва хората от село Победа и село Челник. През месец април 2005 година се изгражда нова улица “Искър”, която на 22 април - деня на Община “Тунджа” е официално открита от президента на Република България - Георги Първанов. Извършен се основен ремонт и реконструкция на църквата и камбанарията на същата. Църквата е осветена за пръв път на 23 май 2005 г.


Редовни събития [

Събор - 24май.

Кукеровден - не е на постоянна дата.


Други 

-->Един от кметовете на село Победа е бил Ангел Панев.

42.417° с. ш. 26.65° и. д. (G)
Общи данни
Население583 (ГРАО, 2010-12-15)*
Землище33,598 km²
Надм. височина? m
Пощ. код8679
Тел. код04778
МПС кодУ (Я)
ЕКАТТЕ56873
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЯмбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)
Кметство
   - кмет
Победа
Цонка Атанасова
(ПДСД, НВ, ВМРО-НИЕ, НДСВ)
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.