Тунджa,снимки от всички села на Община Тунджа
ОБЩИНА ТУНДЖА

село Роза

Сподели

Роза е село в Югоизточна България. То се намира в община ТунджаОбласт Ямбол. До 1934 година името на селото е Гюлюмяново, а между 1934 и 1951 — Гюлово.История 

Сведения за селото под името Гюлемен има в турски регистри от 1447 и 1610 година. Легендата разказва за богат турчин живеещ там, който имал красива дъщеря на име Гюлмен. Един ден при изгрев слънце той яхнал коня си и тръгнал да обикаля района. Върнал се при залез и дал на обиколения от него район името на дъщеря си. От там дошло името ГюлюмханеГюлемхане или Гюлова. Друга легенда разказва, че името идва от придворния доганджия Гюлмен.

През 1829–1830 г. населението се изселва в Бесарабия. През 1884 г. идват заселници отСтарозагорско и Новозагорско.

При избухването на Балканската война един човек от Гюлюмяново е доброволец вМакедоно-одринското опълчение.[1] ПРЕЗ 1957 г.В СЕЛО РОЗА Е НАМЕРЕНО СРЕБЪРНО СЪКРОВИЩЕ -МОНЕТИ ОТ 4 ВЕК ПР.ХР. ОТ 36 БР. ПРЕДАДЕНИ НА ЯМБОЛСКИЯ МУЗЕЙ ОТ ПРОДАН ПЕТРОВ ЮНАКОВ.

Обществени институции 
  • Училище „Паисий Хилендарски“ е основано през 1878 г. с пръв учител Димитър Дечев. През 1920 г. се построява първият етаж на сградата, а през 1937 г. — вторият етаж. Мястото за построяване е дарено от Генчо Пеев Чамов. Днес броят на учениците е около 100.
  • Читалище „Светлина“ е построено през 1929 г. Разполага с голяма библиотека. Към него са сформирани група на художниците и група за автентичен фолклор „Розенски гласове“. От неговата сцена излизат много професионалисти в областта на изкуството и културата. Една от тях е народната певица Бинка Добрева, нейният път следват седем деца. Иконите на зографа Михаил Колев се намират на четирите континента. Сайт на читалището: http://svetlina1929.ucoz.com/
Културни и природни забележителности

Църквата в Роза — „Света Петка“ е построена в края на 19 век, а царските икони са рисувани в 1892-1893 г. Благодарение на грижите и даренията на местното население и добрата работа на църковното настоятелство църквата е добре запазена и много посещавана. Местният свещеник — отец Жельо работи усърдно за църквата и енориашиите си.

Личности Родени в Роза
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.