Тунджa,снимки от всички села на Община Тунджа
ОБЩИНА ТУНДЖА

село Тенево

Сподели

Тенево е село в Югоизточна България. То се намира в община ТунджаОбласт Ямбол.Веднага след Освобождението (три години), в с.Пъндъклии е открито първото училище, или по-точно е назначен първият учител - това е Панайот Д. Белчев от гр.Ямбол.За училище е използван един стар турски хамбар.След Първата световна война, през учебната 1920/21г е основана прогимназия. На 16.12.1920г,двадесет ентусиасти от селото основават ,,ПъндъклийскоОбщинско ученолюбиво Читалище - ,,Просвет. То се е помещавало в една паянтова двустайна постройка.Строителството на първата собствена сграда е решено с протокол №17 от 15.08.1924 г.Сградата е издигната в центъра на селото, като за строитеството и е използван безплатния труд на населението.Културни и природни забележителности 

Село Тенево е разположено на около 18 км. южно от гр. Ямбол на брега на река Тунджа.

История [

Тенево е с древна история, датираща от 1609 г., откогато селото фигурира в регистъра на облаганите ханета (домове) в ямболската кааза. Тогава селото носи името Фъндъкли, а по-късно Булдукьой и Пандъкли. Селото е описано и в пътеписа на Евлия Челеби от 1667 г. - "това село е от 100 къщи, разположено на десния бряг на р. Тунджа. Има една баня и една джамия". В днешо време селото има 800 къщи.

Първото име Фъндъкли (турски) идва от гъстите лещникови гори, които растели край селото. Второто име - Булдукьой означава намерено село, заобиколено от гъсти гори. През 1934г с м.з.2820/обн.14.08.с.г.е преименувано на Тервел, а с указ 360/обн.02.08.1950г носи името Тенево, наречено на партизанина Кольо Тенев (Равашолата), което при преброяването през 1987г има 2478ж.

Религии

През 1895/96г на мястото на разрушената от турците църква, теневци построяват нова,която носи името,,Св.Св.Константин и Елена.По този случай от Русия изпращат дарове - икони и друга църковна утвар.

Културни и природни забележителности 

Веднага след Освобождението (три години), в с.Пъндъклии е открито първото училище, или по-точно е назначен първият учител - това е Панайот Д. Белчев от гр.Ямбол.За училище е използван един стар турски хамбар.След Първата световна война, през учебната 1920/21г е основана прогимназия.В началото на 80-те години на 20в.,училищната сграда е надстроена с трети етаж, за да приеме ученици от околните села.Самото училище се именува ЕСПУ,,Васил Левски,което и сега извисява гордо снага, но в учебните стаи има все по-малко и по-малко деца. Сега училището отново е със статут на основно.

Други 

Икономическият облик на селото се определя от машиностроителния завод на австрийската фирма "Палфингер Продукцион Техникс", лозовите масиви на винзавод "Пещера" и частни земеделски кооперации. Има нов футболен отбор "Тунджа-Тенево".

Училището в с. Тенево е създадено през 1882 г. като основно и като такова съществува до 1982 г., когато е преобразувано в СОУ. Като такова функционира до 2005 г. когато в резултат от демографската характеристика на селото и намалелия брой деца отново е преобразувано в основно училище.

През 1970 г. е създадена целодневна детска градина, която функционира и днес с две групи деца.

Преди 1989 година в селото е изградена значителна инфраструктура в подготовка за преструктуриране от център на селищна система в град.Завършена е луксозната за времето си сграда на земеделската кооперация.На груб строеж остават голям партиен дом, сграда на потребителна кооперация, хотел, тухлена фабрика и др.Към момента огромната застроена площ стои без ефективна експлоатация.

Заради изключително удобното местоположение,природни дадености, ниска престъпност, добра инфраструктура селището е център на немалка колония от граждани на Великобритания.Колонията се увеличава с всяка изминала година поради новата тенденция за окрупняване, събиране на едно място на чуждите граждани.Те са главно пенсионери, но ниския жизнен стандарт в България ги прави изключително отличаващи се.

42.35° с. ш. 26.533° и. д. (G)
Общи данни
Население1 586 (ГРАО, 2010-12-15)*
Землище61,419 km²
Надм. височина100 m
Пощ. код8672
Тел. код04777
МПС кодУ (Я)
ЕКАТТЕ72240
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЯмбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)
Кметство
   - кмет
Тенево
Димитър Комитов
(ПДСД, НВ, ВМРО-НИЕ, НДСВ)
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.