Тунджa,снимки от всички села на Община Тунджа
ОБЩИНА ТУНДЖА

село Търнава

Сподели

Търнава е село в Югоизточна България. То се намира в община ТунджаОбласт Ямбол.


Намира се 12км. източно от град Ямбол.Разположено е в северните поли на големия Бакаджик.През него преминава малката Търнавска река.В съседство е с още села:на изток-с.Иречеково,на север-Джинот,на запад-Чарган и на юг-с.Победа.По-известни местности в землището са:"Дедевица","Калето","Домузлука","Курт бунар","Баирчето","Келемите","Хасан баир" и други. Местността "Дедевица" е могила на Бакаджика,в която са намерени следи от старо селище неизвестно от коя епоха. Местността "Калето" на върха на Бакаджика носи името си от стара крепост-кале,чиито следи личат и до днес. "Хасан баир" се нарича най-високата част на Бакаджика,където сега се издига телевизионна кула. Местността "Домузлука" се намира на запад от селото и близо до шосето за Ямбол.В нея има голям извор и мочурище.В тази местност са се въдели диви свине,които са се хранели с жълади от близките гори.От тук и идва името на местността (турското домуз значи свиня).В тази местност са намерени следи от старо селище. В полите на Бакаджика,западно от селото,се намира местност "Курт бунар" и извор със същото име.В миналото в тази местност са се въдели много вълци,затова и се нарича така (турското курт значи вълк). Местността "Баирчето" е с халмист терен,а местността "Келемите" е малък хълм със закелевели гори.Землището се напоява от Търнавската река и няколко малки рекички,извори и чешми. По-голямото "дере" е "Лакатовото" или "Колак дере" (крив дол),на север и близо до селските лозя.Голяма чешма в мерата на селището е чешмата в полите на Бакаджика,изведена към стопанския двор на ТКЗС-то.Направена е с много корита и служи за водопой.През турското робство до турския чифлик е имало чешма "Кесимката",чиято вода след построяването на селския параклис през 1918 г. е изведена до него.
География
 [История 

Село Търнава е възникнало по време на турското робство,но кога точно,не е известно.От стар турски документ личи,че селото вече е съществувало през 1585 г.Според местното предание обаче,то е възникнало през XIX в. около големия турски чифлик на богатия турчин Галит бей,който притежавал много едър добитък.Чифлишките земи се намирали до днешните гробища и стопанския двор на ТКЗС-то. Пак според преданието първите заселници (6-7 семейства) били ратаи в чифлика и затова били покровителствувани от бея. Още от основаването си селото се нарича Търнава,вероятно защотото местността около него е била обрасла с много тръни.Селото е било малко,купно селище.Жителите му първоначално живеели в къщи-колиби.По-късно си правели едноетажни къщи с големи дворове оградени с плет.С вода селяните се снабдявали от големия извор,който се намирал до днешния двор на Миланови.През 1928. водата му била каптирана в чешма,която сега се намира в центъра на селото.

Редовни събития 

На 28 август всяка година се провежда събор.


Просветното дело 

Училището в с.Търнава било открито през 1883 г.То се помещавало в една плевня,покрита със слама.Пръв учител в това училище бил Георги Чешмеджиев от гр.Ямбол.През 1892 г. със средства, събрани от селяните,била построена нова училищна сграда.Селското читалище е основано през 1926-1927 г.Основателите му били: Кольо Златев,Иван Продавов,Даньо Маринов,Петко Грозев и Стойчо Енчев.Наричало се "Зора",каквото име носи и до днес.

42.467° с. ш. 26.683° и. д. (G)
Общи данни
Население229 (ГРАО, 2010-12-15)*
Землище15,794 km²
Надм. височина292 m
Пощ. код8699
Тел. код04763
МПС кодУ (Я)
ЕКАТТЕ73657
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЯмбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.