Тунджa,снимки от всички села на Община Тунджа
ОБЩИНА ТУНДЖА

Фолклорен ансамбал Тунджа

Сподели
21
361242_Buy More, Save More: 15% off $100, 20% off $200, 25% off $300 (exp 4/30)

Фолклорен ансамбал Тунджа история

На юг от Стара планина, в сърцето на Тракия, най-голямата и богата eтнографска област на България, е разположен град Ямбол.

Тук, в далечната 1954 год., група певци и музиканти, начело с учителя по музика и цигулар Атанас Паленков, поставят началото на Тракийския ансамбъл за народни песни и танци. Със създаването си ансамбълът се превръща в естествен център за издирване, съхранение и обработка на местния музикален и танцов фолклор.

През 1972 год. Ансамбълът придобива статут на професионален културен институт. Следват години на дълга и упорита работа, години в които съставът израства в творческо отношение и значително повишава качеството и обема на предлаганата си продукция. Оформят се структурните звена: хор, оркестър и танцов състав. Маестро Стоян Гагов е главният художествен ръководител, оставил най-ярка следа в развитието на Тракийския ансамбъл.

Под неговото ръководство започва професионализацията на Ансамбъла и се променя творческият облик на състава. Започват да се търсят и използват нови, съвременни изразни средства при сценичното претворяване на фолклора. Известни композитори и хореографи са привлечени като творци, в обновяване и поддържане на програмата. Маестро Гагов променя и репертоарната политика, като включва произведения от други етнографски области, но запазва основният акцент на местния тракийски фолклор.

През 1988 год., след административното обособяване на Община "Тунджа", Тракийският ансамбъл преминава към нея и през 1993 год. се преименува в Ансамбъл за народни песни и танци "Тунджа". Това е името на реката, която живописно се вписва в околната среда на града, преминава през центъра му и продължава към Одрин - Турция. От 2007, ансамбълът се преименува на Фолклорен ансамбъл „Тунджа”.

И днес, по-голямата част от репертоара на Ансамбъл "Тунджа", е изградена върху основата на песенния, инструменталния и танцовия фолклор на Тракийската етнографска област. Фолклорни образци от Шоплука, Добруджа, Северна България и Пиринска Македония, също заемат своето достойно място в програмата. Оркестърът на Ансамбъл "Тунджа" е съставен от битови инструменти - кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан и това още повече допринася за автентичното звучене на представяните произведения. Наред с бавните и богато орнаментирани тракийски песни, звучат забързаните и припряни шопски ритми. Високите и скокливи движения на северняците нe могат да скрият възхищението от земната и здрава игра на добруджанците. Нежните звуци на кавала се преплитат с волните и широки родопски напеви, със силата и красотата на пиринския танц. Цялостният облик на програмата се допълва от чудните шевици на костюмите, които са изработени по автентични образци и съчетават в себе си свежестта и неповторимият колорит на българските багри, на въображението и изкусното майсторство на нашите деди и прадеди.

Хиляди са концертите, изнесени в страната и чужбина. В своята дълга история Ансамбъл “Тунджа” е спечелил много приятели в различни страни на света - Русия, Франция, Германия, Полша, Украйна, Беларус, Монголия, Сирия, Унгария, Турция, Израел, Гърция, Йордания, Румъния и др.

Богатата душевност на нашия народ, прекрасните мелодии и ритми, невероятните танци и красотата на националните костюми, са умело съчетани в програмата на ансамбъла и придават един своеобразен артистичен колорит - запазена марка на изпълнителите от Фолклорен ансамбъл "Тунджа".


Изпрати
21
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.